Meijke van Herwijnen

Trainer, spreker en schrijfster over leefstijlcoaching en (positieve) gezondheid

Ruik eens?

Ons verstand heeft steeds meer werk gekregen. Vooral het deel van onze hersenen dat informatie verwerkt. Die informatie komt steeds vaker via een beeldscherm binnen. Het is fijn om zoveel informatie te hebben, want daardoor krijg je meer mogelijkheden.

Aan de andere kant is het ook vermoeiend om veel mogelijkheden te hebben. Je moet dan meer keuzes maken. En eerlijk gezegd zijn we niet zo goed in keuzes maken. In ieder geval niet met ons verstand. Dat kan niet aanvoelen wat werkt. Het kan alleen maar informatie verzamelen.

Hoe maken we dan keuzes? Uiteindelijk gebruiken we daar ons gevoel bij, of onze intuïtie. Waar zit die precies en wat is het precies? Dat kun je met je verstand niet helemaal begrijpen. Dat voel je aan. Als je aanvoelt wat goed is, is er een plek in jou waar alle informatie bij elkaar komt en gewogen wordt. En dan weet je het ineens.

Je bent je soms niet eens bewust dat er zulke afwegingen worden gemaakt bij jou vanbinnen. Ook merk je niet op welke informatie er allemaal wordt verzameld. Pas als je je onrustig begint te voelen en ‘het niet meer goed weet’, merk je dat er iets mist.

Een voorbeeld: het lijkt alsof vergaderen, samenwerken en bijpraten net zo goed via een beeldscherm kan. En we kunnen denken dat op 1,5 meter afstand leven als ‘normaal’ kan worden aangewend. Maar wist je dat geur een belangrijk middel is om andere mensen te ‘kennen’? En aan een beeldscherm ruik je niets.

Zo kun je ook denken dat je veel ervaart achter een beeldscherm. Een speelfilm, een game, een gesprek, plaatsen op de wereld die je kunt beleven zonder erheen te gaan. Maar je gebruikt maar twee zintuigen: je ziet en je hoort. Je reuk, je tastzin (aanraken) en je smaak (proeven) doen niets. Geen wonder dat je je leeg gaat voelen als je veel achter een beeldscherm hebt gezeten.

Na een jaar coronarichtlijnen weten we het allemaal weer een stuk beter: om een rijk leven te hebben, moet je naar buiten kunnen, bewegen en contact kunnen maken met anderen. Die dingen zorgen ervoor dat je compleet blijft. En dat je goede keuzes kunt maken, omdat je alle soorten informatie en ervaringen krijgt.

Meijke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven