Meijke van Herwijnen

Trainer, spreker en schrijfster over leefstijlcoaching en (positieve) gezondheid

Het vergrootglas van corona

Waarom krijgen steeds meer mensen stress en een gebrek aan energie in de lockdown? Daar zijn veel verklaringen voor, maar hier volgt een hele belangrijke.

De coronarichtlijnen verminderen onze bewegingsvrijheid. Dat versterkt veel dingen die daarvoor ook al niet optimaal waren. Bijvoorbeeld: als je toch al vaak wat anders zat te doen tijdens vergaderingen, is dat nóg verleidelijker als je online vergadert en gewoon je camera uit kunt doen. (In plaats van dat je bepaalt welke vergaderingen je zinvol vindt om bij te wonen en dan ook echt bijdraagt en meedoet.) Als je collega / leidinggevende / etc. en jij toch al moeizaam communiceerden, wordt dat nu helemaal lastig omdat je elkaar niet persoonlijk ziet. Vond je het toch al lastig om niet teveel achter je beeldscherm te zitten en genoeg te bewegen, dan is dat nu een dagelijkse strijd. Of als je het toch al lastig vond om ruimte voor jezelf te claimen binnen het gezin, dan voelt dat als een haast onmogelijke opgave als iedereen thuis zit en zijn ding moet doen.

Heb je eenmaal een paar keer het gevoel gekregen dat je iets niet goed kan, dan daalt je vertrouwen op dat punt. Daarom is het zo slopend als er juist op die pijnpunten wordt gedrukt, die je zo goed kent. Je gaat je daar machteloos van voelen. Dat geeft stress. Waar zit de uitgang? Er zijn in ieder geval twee routes die helpen. De eerste is om jezelf toe te staan dat je niet overal een oplossing voor hebt. Je mag stress voelen, je mag vastlopen.

De tweede is om je aandacht te verschuiven naar kleine dingen die wel goed gaan. Die ene keer dat je het voor elkaar kreeg om diep adem te halen, los te laten en niet te snauwen – geef jezelf een schouderklopje. Die keer dat je na anderhalf uur besefte dat je even moest opstaan en een kop thee pakken – geef jezelf een schouderklopje. Die ene keer dat je dacht: ik vraag mijn collega eerst eens hoe het gaat – geef jezelf een schouderklopje. Door het opmerken en waarderen van de kleine goede dingen die je doet, bouw je vertrouwen op. Dat heb je nodig voor de lastige zaken.

Meijke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven